Vesti

REZULTATI PRVOMAJSKE AKCIJE

REZULTATI PRVOMAJSKE AKCIJE "ÄŒUVAJMO FRUŠKU GORU - RECIKLIRAJMO SVOJ OTPAD"
      
Već petu godinu zaredom Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine", u saradnji sa Nacionalnim parkom "Fruška Gora" i Rotaract clubom Novi Sad organizuje akciju "ÄŒuvajmo Frušku Goru". Ove godine akciji se priključila i Zelena lista Srbije, a akcija je uvrštena u listu aktivnosti nacionalne kampanje "Oplaneti se - recikliraj".

Akcija je sprovedena 1. maja 2012. godine na 4 punkta u Nacionalnom parku "Fruška gora". U akciji je učestvovalo 40 volontera, podeljeno je preko 2.000 biorazgradivih kesa i na centralnom punktu, kod Informativnog centra na Iriškom vencu, prikupljeno je preko 1.000 kg ambalažnog otpada.


Interesovanje posetilaca Fruške gore za pravilno odlaganje otpada i reciklažu svake godine je u porastu, zahvaljujući ovoj i sličnim akcijama ali i zahvaljujući unapreÄ‘enju sistema za prikupljanje otpada.
 


Ove godine pored motivisanja posetilca da svoj otpad prikupe i odlože na za to predviÄ‘ena mesta, volonteri akcije "ÄŒuvajmo Frušku goru" posetiocima koji su prikupili ambalažni reciklabilni otpad (plastične flaše, staklene faše i aluminijumske limenke), u zamenu za isti, davali su promotivne poklončiće akcije "Oplaneti se - recikliraj" (majce, platnene torbe, olovke, bedževe).Ove godine u želji da daju svoju podršku očuvanju nacionalnog parka Fruška Gora akciji su pridružili i predstavnici 12 organizacija iz cele Srbije, kao i predstavnici, kompanije Symphony Evnironmental iz Engleske i Gojak Agencije iz Slovenije, koji su obezbedili biorazgradive kese, koje sadrže aditiv d2W koji omogućava biološku razgradnju plastičnih kesa, koje su deljene posetiocima. Podršku akciji pružili su i Pokrajisnki sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, ISC, Holandska ambasada i Balkanski fond za lokalne inicijative.

Ova akcija je dokaz da ukoliko svako uloži samo mali napor da sakupi otpad nastao tokom izleta i ponese ga sa sobom, priroda Fruške Gore ostaće sačuvana i moći ćemo u njoj da uživamo i narednih godina.
      
Za sve dodatne informacija vezane za akciju "ÄŒuvajmo Frušku Goru - reciklirajmo svoj otpad" možete kontaktirati Igora Jezdimirovića (Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine") na broj telefona 065 539 32 67.