Vesti

ZAMENITE STARI PAPIR ZA SADNICE

                   Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" će tokom Novosadske jeseni, koja se održava od 23. do 27. oktobra 2012. godine na SPENS-u, vršiti razmenu starog papira za sadnice cveća i drveća.

 

            U želji da promovišemo i podstaknemo svoje sugraÄ‘ane na reciklažu starog papira, svima koji budu tokom Novosadske jeseni doneli na štand "Inženjera zaštite životne sredine" stari papir biće im zamenjen za sadnicu cveća ili drveća. Za sadnicu cveća potrebno je doneti 10 kg starog papira, a za sadnicu drveta 60 kg starog papira.

 

           Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine" svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.

 

            Podsetimo da papir ima odlična svojstva za reciklažu. Koristimo ga često i ako ga budemo reciklirali u velikoj meri pomoćićemo očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine. Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Reciklažom samo 1 tone starog papira očuvaćemo 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti izmeÄ‘u 15 i 20 godina. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.

 

            Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bi sačuvali naše šume i svež vazduh.

 

            Štand "Inženjera zaštite životen sredine" nalazi se kod ulaza u Gradsku kafanu na prvom spratu SPENS-a.

 

            Ova akcija sprovodi se u okviru nacionalne kampanje "Oplaneti se -Recikliraj!" koju sprovodi mreža organizacija okupljenih u Zelenu listu Srbije, čiji su član i "Inženjeri zaštite životne sredine" .